GOVERNMENT OF ODISHA

FINANCE DEPARTMENT
%k

Memo No. FIN-CT1-TAX-004-2014-__ 5437 ¥, Date-29..02:274

To
All Departments of Government
All Heads of Departments
Sub:- Clarification on grant of licence, contract, lease. Permits or quota to or

purchase from dealers without a valid Value Added Tax clearance
certificate prescribed under rule 129 of the Odisha Value Added Tax
Rules,2005.

Instructions were issued in Finance Department Memo No.CTA-37/2005-
31716(230)/F dt.Q1.07.2005 reiterating the provisions of section 99 of the Odisha Value
Added Tax Act, 2004 read with rule 129 of the Odisha Value Added TaxRules,2005 that no
dealer shall be entitled to undertake any contract with any Government , local authority or
other corporate body unless he obtains a VAT clearance certificate in Form-612 from the
Assessing Authority to the effect that he has no liability to pay tax nor he has defaulted under
the said Act.

2. Para 4 of the aforesaid memorandum stipulates that in all the tender
applications, it should be clearly specified that no tender would be considered without a VAT
clearance certificate in Form VAT-612. Further, before placing orders for supply, the
purchasing Government Department/ Agency shall first ensure submission of a VAT
clearance certificate inVAT-612 by the supplying dealer under the VAT Act.

3.The aforesaid stipulations were relaxed in Finance Department Memo
No0.9807/F..,dt 06.03.2006 for new applicants applying for licenses under P.W.D. Contractors
Registration Rules etc. In this connection, further relaxations were allowed in Finance
Department Memo No.34145/F dt.17.08.2007 and Memo No0.3202/F dt.15.01.2009 in favour
of foreign companies/ bidders from outside the State in consideration of difficulties faced by
them in getting VAT clearance certificate.

4, Now, it has come to the notice of Government that the new entrants
intending to venture in to business are facing certain difficulties to participate in tender due
to the stipulation that no tender would be considered without a VAT clearance certificate in

Form VAT-612.These new entrants are compelled to get themselves registered under the
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Odisha VAT Act,2004 for the purpose of getting a VAT clearance certificate only to
participate in tender.

5.Taking into account the problems faced by the new comers into business in
the State, it is again clarified that section 99 of Odisha VAT Act,2004 is only applicable to
the successful bidders/participants for execution of works with and supply of goods to
Government, local authority or other corporate body but not all the bidders/participants who
participate in tender. The successful bidders in tender process shall not be allowed to
undertake any contract with Government, local authority or other corporate body unless they
produce a VAT clearance certificate in Form VAT-612.The stipulation in para 4 of F.D.
Memo No.CTA-37/2005-31716(230)/F dt.01.07.2005 that “no tender would be considered

without a VAT clearance certificate in Form VAT-612” is modified ac

/dingly.
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{ Special Sgcr % Government.

Memo No. 54‘4’0 /F Date ?50‘?20/4 \_'&N/

Copy forwarded to the Commissioner of Commercial Taxes, Odisha, Cuttack/ Director of
Treasuries, odisha, Bhubaneswar for information and necessary action. ’\% ,
g

—.

S.0.-cum-Joint Secretary to Government.

Memo No. 54 4’ / /F Date fg.j‘ 0?/?0/1[

Copy forwarded to all F.A.s/A.F.A.s of Government Departments/Heads of Departments
for information and necessary action. 5 ‘

£

S.0.-cum-Joint Secretary 6\Government.



