By e-Mail/ Registered Post

GOVERNMENT OF ODISHA
REVENUE AND DISASTER MANAGEMENT DEPARTMENT

Jededededeke

No.RDM-Reg-CLRFIC-0003-2025 2_2@'&? R&DM/dtd. 23 JUN 2075
From

Shri Diganta Routroy, OAS (SAG)

Additional Secretary to Government
To

The Collector & District Magistrate

Bhadrak

Sub: Clarification on registration of joint properties without the consent of
other Recorded Tenants (RTs).

Ref. Your letter No 1335 dated 07.02.2025.

Sir,
With reference to your letter on the subject cited above, | am directed to submit
herewith the following clarification.

1. Section 44 of the Transfer of Property Act, 1882 states that "Where one of two or
more co-owners of immovable property legally competent in that behalf transfers his

share of such property or any interest therein, the transferee acquires, as to such
share or interest and so far as is necessary to give effect to the transfer, the
transferor's right to joint possession or other common or part enjoyment of the
property, and to enforce a partition of the same, but subject to the conditions and
liabilities affecting at the date of transfer the share or interest so transferred". What is
important in this provision is that the transferor must have an interest in the
immovable property, and therefore he is legally competent to transfer the part of his
interest in that immovable property.

2. Further, provisions contained in Section 44 of Transfer of Property Act, 1882 confers
power on the co-owner of immovable property for transferring his/her undivided

share in such joint property or joint family property having no dwelling house on and
over the same. But, the transferee here is legally bound to enforce a partition of the
same property for complying with the conditions and liabilities affected on the date of
the transfer in order to carve out the transferred share in his favour for possession.

Therefore, by invoking the provisions contained in Section 44 of Transfer of
Property Act, 1882,

(1) A co-owner can transfer his/her own undivided share in the joint property without
the consent of other co-owners.

(ify After registration of the deed, the transferee will step into the shoes of the
transferring co-owner with the remaining parties in sustaining the right to file a suit
to effect partition of the transferred share in the property.
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(iii) However, the transfer does not extend to any specific demarcated portion of the
property, nor does it grant the transferee exclusive possession over any defined
area, unless the property has been legally partitioned in metes and bounds prior to
such transfer.

3. In this connection Hon’ble High Court of Orissa in the matter of Sitarani Rath versus
IGR, Odisha and others vide their judgement dated 19.02.2015 in WPC
N0.24972/2014 have made it clear under paragraph 7 to the extent that the buyer
without consent of the other coparceners cannot create possession except however
he or she has the right to sue for partition. That apart, Hon'ble Court has made it
amply clear that there is absolutely no prohibition in sale of a coparcener's undivided
property and as such there cannot be any obstruction in registering such documents
by the Registering Officer.

4. The summary of the above analysis of facts is that the transferee after registration of
the deed only acquires a right to sue for partition. The transferor, being handicapped

without consent of rest of the co-sharers, in agreement with the transferee may
transfer the undivided share/interest in the property and basing on such agreement,
the transferee shall be left with no choice except to sue for partition to have peaceful
possession over the transferred share, which is subject to the decree or order of the
civil court.

5. So far as the mutation is concerned, Orissa Mutation Manual enumerates a detailed
procedure of mutation proceeding. Especially under Clause 36 to 47, it speaks about

the service of notice on individual whose interest may, in the opinion of the
Tahasildar, is affected and the necessary steps to be taken thereafter. However,
when it is the settled principle of law that mutation is consequential to registration
and such registration of the transacted undivided share without demarcation is
subject to the decree or order of the civil court, the same mutation is not possible
especially in view of the operative portion of section 44 of the Transfer of Property
Act which was invoked by both the transferor and transferee as part of their own
choice and mutual agreement.

Additional Secr mment
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MemoNo. 22 € 3? /R&DM  Dated 43 JUN 2025
Copy forwarded to All Collectors (Except Bhadrak) / IGR, Odisha / All ADM-cum-
District Registrars / All District Sub-Registrars/ All Sub-Registrars for information and
necessary action.

This is for your information and necessary action.
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